Categorieën
Tweedehands verkopen

7 tips om meer te verkopen op Marktplaats

Één van de beste manieren om snel wat geld te verdienen is door je oude spullen aan te bieden op Marktplaats. Maar waarom verkoopt de een nou veel vaker en voor meer dan de ander? Ik geef je de beste tips!

1. Een goede titel is belangrijk

Een goede advertentietitel bevat het volgende:

 1. De kleur van je item
 2. De merknaam
 3. De conditie van je item (‘als nieuw’, ‘kleine beschadiging’, etc.)
 4. De maat, als je kleding verkoopt

2. Cross-selling in je beschrijving

Heb je meer dan 1 product te koop? Vermeld dan in de beschrijving van je advertentie dat je meerdere advertenties hebt. Dit werkt verbazingwekkend goed om meerdere items in één keer te verpatsen.

Je kunt ook specifieke advertenties aanprijzen. Dit heet cross-selling, oftewel: kruis verkoop. Dit zie je op de meeste webwinkels ook gebeuren, met aanprijzingen als: “Misschien is dat wat voor je!”

3. De juiste timing

De meeste salarissen worden tussen de 25e en de 2e van een maand gestort. Dat zijn dan ook de betere dagen om een advertentie te plaatsen; mensen hebben meer geld en maken daardoor makkelijker een beslissing om een aankoop te doen.

Mensen met kinderen krijgen ieder kwartaal de kinderbijslag gestort. Dat zijn ook uitgelezen momenten om je aanbod op Marktplaats te verversen en aan te vullen. De uitbetaalmomenten van de kinderbijslag zijn:

 • 2 januari
 • 2 april
 • 2 juli
 • 2 oktober

4. Gebruik degelijke foto’s

Een goede foto is een essentieel onderdeel van een goede advertentie. Alhoewel een slechte foto beter is dan geen foto, kun je beter wat tijd besteden aan het maken van een degelijke afbeelding.

Een aantal tips die je kunt gebruiken:

 • Fotografeer zo veel mogelijk met daglicht. Dit maakt de mooiste foto’s.
 • Zorg voor een opgeruimde achtergrond. Je wil dat mensen kijken naar het item dat je verkoopt, niet de berg was die je nog op moet vouwen.
 • Het klinkt suf, maar ik zie het vaker gebeuren dan je zou denken: zorg dat je foto scherp is. Een wazige foto zegt alleen maar dat je weinig interesse hebt in het verkopen van het item.
 • Maak meerdere foto’s. Verkoop je bijvoorbeeld schoenen, laat dan alle kanten zien. Zo kan een potentiële koper beoordelen of de zolen nog goed zijn, or dat de rits er nog netjes uit ziet.

5. Vraag een redelijke prijs

Voor een tweedehands artikel krijg je nooit een nieuwprijs. Raak dus niet te gefrustreerd als mensen minder bieden voor een item dan dat jij in gedachten had – zelfs als het item nog nooit gebruikt is.

Voor ongebruikte of als-nieuw items vraag ik meestal 80% van de nieuwprijs. Voor gebruikte items is dat 50% of minder, afhankelijk van de staat waarin het item zich bevindt.

6. Snel reageren is een must!

Veel mensen bieden op meerdere items die op elkaar lijken. Zo kunnen ze een betere prijs krijgen, maar helaas betekent dat ook dat je een bod op jouw item kunt verliezen als je niet snel genoeg bent met reageren.

Als je echt mega snel wilt reageren, installeer dan de Marktplaats app op je telefoon. Zo krijg je een notificatie zodra er een bod of reactie binnen komt, en kun je meteen actie ondernemen.

7. Netjes versturen zorgt voor betere reviews

Wist je dat er tegenwoordig de mogelijkheid is om een beoordeling te geven over de persoon waarmee je een deal sluit? Zo kunnen andere kopers zien of je wel netjes doet wat je beloofd.

Netjes versturen houdt in dat je het item degelijk inpakt (niets is zo erg als je aankoop beschadigd ontvangen). Je wil ook geen vuilniszakken gebruiken om je items in te pakken – het staat slordig en gaat snel kapot.